воскресенье, 16 марта 2014 г.

Міліція накрила групу «карткових» інтернет-шахраїв

Троє чоловіків, перебуваючи в місцях позбавлення волі, налагодили систему обману довірливих учасників інтернет-аукціонів, передає кореспондент «proIT» з посиланням на прес-службу МВС України. Допомагав їм четвертий спільник, який знаходився на волі. Як не стати жертвою подібної афери, розповів начальник Управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов.

Зловмисники протиправно використовували мобільні телефони, які були підключені до мережі Інтернет. З їх допомогою шахраї знаходили на інтернет-аукціонах оголошення громадян про продаж речей і пов'язувалися з майбутніми жертвами нібито для обговорення умов продажу товару. Під час розмови вони дізнавалися анкетні дані громадян та реквізити карткових рахунків, на які нібито планували вислати гроші за товар.

Надалі шахраї використовували можливості банківської послуги «екстрені гроші», що дає можливість зняти готівку без платіжної картки. Для цього необхідно знати код видачі готівки, що надходить на мобільний телефон власника платіжної картки. Тому на телефон потерпілого прихованого номера дзвонив інший зловмисник, який представлявся співробітником банку. Він, вже знаючи анкетні дані майбутньої жертви, входив до неї в довіру і просив назвати йому код для видачі готівки, запевняючи, що тільки так можна отримати кошти на карту.


Дізнавшись таким чином код для видачі готівки, а також номер телефону потерпілого, зловмисники передавали цю інформацію своєму керівництві, перебував на волі. Той вводив отримані дані в банкомат і за допомогою послуги «екстрені гроші» знімав готівку з карток ошуканих громадян.

Якщо ж люди відмовлялися повідомити код платежу, шахраї використовували іншу схему. Вони повідомляли оператору зв'язку неправдиву інформацію нібито від імені власника телефонного номера і блокували сім-карту, а потім отримували її дублікат. Таким чином шахраї отримували доступ до вхідних SMS-повідомленнями, куди надходив код платежу, і знімали готівку за допомогою «екстрених грошей».

Оперативники Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України в Луганській області задокументували злочинну діяльність членів цієї організованої групи. Під час санкціонованого обшуку, проведеного у виправній колонії, у шахраїв було вилучено декілька мобільних телефонів, SIM-карти і чорнові записи, що свідчать про розподіл коштів. Ці речові докази були ретельно приховані в тайниках та особистих речах зловмисників.

Щоб мінімізувати ризик стати жертвою подібних шахрайських посягань, начальник Управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов дав кілька рекомендацій.

Зокрема, ні під яким приводом не слід повідомляти стороннім особам конфіденційну інформацію, що стосується розрахунків. Не можна також діяти за вказівками осіб, які представляються покупцями, і не здійснювати за їхньою порадою незрозумілих операцій.

Правоохоронці також рекомендують, щоб мобільний телефон, який громадянин розміщує в оголошенні про продаж товару, не був «прив'язаним» до тієї платіжній карті, на яку він планує отримати гроші. Крім того, слід уникати використання платіжної картки при регулярному розміщенні на інтернет-аукціонах оголошень про продаж речей. Замість цього міліціонери рекомендують користуватися іншими способами отримання коштів, наприклад, поштовими або банківськими переказами.

«І, звичайно ж, про підозрілі дії потенційних шахраїв слід негайно інформувати представників інтернет-аукціону, банку, в якому обслуговується картковий рахунок людини, а також правоохоронні органи», - говорить Максим Литвинов.

http://internetua.com/miliciya-nakrila-gruppu--kartocsnih--internet-moshennikov

Комментариев нет:

Отправить комментарий