вторник, 18 марта 2014 г.

Крадіжка паролів через Інтернет

Крадіжка паролів через Інтернет набирає все більше обертів. Шахраї застосовують все більш витончені способи поцупити ваші особисті дані, а потім і гроші.

Якщо ваш пароль вкрадений, ви можете втратити не лише фінансів. Зрештою, це не найголовніше. Є особиста інформація, яка набагато дорожче грошей, і саме за нею і може полювати зломщик.

Кожна людина хоче відчувати себе в безпеці і тому захищає свої особисті дані всіма способами, які знає.



1. Крадіжка пін-коду від банківської картки.


В один прекрасний момент ви отримуєте e-mail або смс повідомлення з наступного темою - мовляв, ваша карта заблокована і т.д. і т.п. Природно, будь-яка людина засмутиться і захоче дізнатися, що ж йому робити - про що і запитує у відповідному листі.
У наступному повідомленні йому відповідають, що потрібно вислати номер картки та її пін-код. Якщо ви відправляєте ці дані, то можете попрощатися зі своїми грошима.
Щоб уникнути такого варіанту розвитку подій, пам'ятайте: жоден банк ніколи не зажадає такі дані від свого клієнта! До того ж завжди можна подзвонити в безкоштовну підтримку банку (її номер написаний на вашій карті) і дізнатися: з якої причини сталася така неприємність.

2. Крадіжка електронних грошей. 


Ситуація подібна вищевикладеної. Тут треба пам'ятати про те, що пароль від систем електронних платежів відновлюється тільки на їх власних сайтах.

До речі кажучи, вам можуть надіслати посилання на фішингових сайтів (виглядає так само, але насправді належить шахраям). Будьте уважні, звіряйте адресу сайту аж до букви і знака - тоді ніхто і ніколи не зможе вас обдурити.

3. Ще один з найпоширеніших способів крадіжки особистих даних - це троянські програми.

У будь-якій виконавчий файл впроваджується спеціальний код, який активується на вашому комп'ютері і починає запам'ятовувати всю інформацію, яку ви вводите в різні текстові поля.
Потім, коли необхідний обсяг даних зібраний, він висилає його за певною адресою, який запрограмований в трояни спочатку. Причому ви навіть можете не дізнатися про це, так як після цього він може самостійно віддалитися з вашого комп'ютера.
Єдиний спосіб захиститися від цього лиха - це хороші антивірус, антишпигун і фаєрвол (не треба лякатися, всі ці програми вже давно і досить часто вбудовані в один пакет, наприклад, Касперський або Нод 32) і власна обережність.

4. Крадіжка пароля від поштової скриньки. Навіщо його красти? 


Так адже у вас є безцінна база контактів, які можуть бути цікаві й корисні багатьом.

Дуже часто тут діють таким чином: приходить лист нібито від служби підтримки поштового сервісу, в якому вкладена анкета. У цьому листі пояснення, що, мовляв, проводиться перевірка на занедбаність поштових скриньок і прохання заповнити анкетку. У цій анкеті подібні поля: ПІБ, Нік, пароль і т.д.

Пам'ятайте, що ніхто і ніколи не вправі зажадати ваш пароль - ретельно перевіряйте адреса відправника!

Пам'ятайте про елементарну обережність, і все у вас буде гаразд.

Комментариев нет:

Отправить комментарий